Liakis Panos

Panos LIAKIS image

Telecom Engineer

Athens - Greece

Born in Athens - Greece. Study Telecom Engineer in Orsay - France. 35 years experience in micro-computing and integration of TCP/IP systems.

mail: panos.liakis@gmail.com

Πώς να φτιάξετε ένα ελληνικό Rafale F3R

By on

Εισαγωγή

Το Rafale υπάρχει στην Γαλλία σε 3 εκδόσεις: το C που χρησιμοποιείται από την Αεροπορία, το Μ που χρησιμοποιείται απο το Ναυτικό (είναι το Rafale που έχει το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle) και το διθέσιο B που χρησιμοποιείται γιά εκπαιδευτικούς λόγους.

Εκτός από τις διαφορετικές εκδόσεις υπάρχουν διαφορετικές version που έχουν να κάνουν με τα ηλεκτρονικά και με τα οπλικά συστήματα που χρησιμοποιούνται. Στην Γαλλία είμαστε στην version F3R. H version 4 έρχετε το 2025.

Πρέπει να ξέρουμε ότι τα Meteor και Exocet υποστηρίζονται μόνο από την version F3R. Η Ελλάδα αγοράζει Rafale C version F3R.

Ποιό κιτ θα χρησιμοποιήσουμε;

Revell Rafale C

To κιτ της Revell βγήκε στην αγορά το 1999. Μέχρι το 2018 έβγαζε το Revell Rafale M s/n 04517 που ήταν ένα Rafale M. Οποιος ήθελε να φιάξει ένα C έπρεπε να αλλάξει ιδίως την μπροστινή ρόδα και διάφορες άλλες λεπτομέριες.

Το 2018 έβγαλε στην αγορά το Rafale C s/n 03901. Το πλαστικό είναι το ίδιο. Απλά έχει αλλάξει μόνο την μπροστινή ρόδα και έχει βγάλει από το ουριαίο το strobe φως. Τα λάθη συνεχίζουν να υπάρχουν. Δεν θα επεκταθώ σε αυτά γιατί η λίστα είναι μεγάλη: τα αλεξικέραυνα στην μύτη είναι 6 και όχι 4 φώτο εδώ, οι 2λιτρες δεξαμένες είναι λάθος χαραγμένες φώτο εδώ , λείπει το κανόνι, κτλ κτλ

Μπορείται να δείτε λεπτομερείς φώτο στο site μου που τις έχω πάρει με μοναδικό σκοπό τον μοντελλισμό. "Walk around a Rafale C".

Το βασικό είναι ένα: το Rafale της Revell είναι version 2. Πρέπει λοιπόν να σας δείξω τις μετατροπές γιά να γίνει version 3 και να μπορείται να το οπλίσετε με Meteor η Exocet.

Μετατροπές version 2 => version F3R

Αυτές είναι οι 2 βασικές μετατροπές γιά την version F3R.

1. Ουριαίο

Rafale derive

Στην version F3R υπάρχει ο ανιχνευτής βλημάτων DDM-NG που είναι μέρος του συστήματος Spectra.

Με λίγο τρίψιμο στρογγυλεύουμε το τετράγωνο της version 2 και είμαστε μιά χαρά.

2. Αντέννα VHF

Rafale C radar dorsal

Η ουριαία αντέννα VHF είναι πολύ μεγαλύτερη. Εύκολη να γίνει με λίγο Putty.

Βελτιώσεις

Ο σκόπος αυτού του άρθρου είναι να σας δείξω πώς να φιάξετε την version F3R. Επειδή όμως, η ελληνική μοντελιστική κοινότητα, δεν έχει εμπειρία με τα Rafale, θα μου επιτρέψετε να σας δώσω μερικές χρήσιμες πληροφορίες γιά όσους θέλουν να βελτιώσουν την δουλειά τους.

Είμαι σίγουρος ότι σε λίγα χρόνια δεν θα έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε από τους φίλους μας Γάλλους μοντελίστες που φιάχνουν Rafale εδώ και 10 χρόνια.

Μύτη

Πρόκειται γιά βασική διώρθωση στα 6 αλεξικέραυνα, που γίνετε εύκολα με πετονιά. Προσοχή: Το αλεξικέραυνο που βρίσκετε στην 6 ώρα είναι πιό μακρύ από τα άλλα.

Cockpit - Θέση πιλότου

Το cockpit και η θέση του πιλότου της μακέττας είναι καλά. Αν θέλετε να ξοδέψετε γιά κάτι καλλίτερο, υπάρχουν μερικά προιόντα που προσωπικά δεν τα βρίσκω απαραίτητα.

Tο κάθισμα είναι το Martin Backer: MB Mk-F16F. Ειναι το ίδιο με το F-35.

- - Γιά όλο το cockpit το καλλίτερο προιόν. Περιλαμβάνει ένα κάθισμα. Στα 20 ευρώ περίπου. Rafale C cockpit 1:48

- - 2 θέσεις πιλότου περίπου 12 ευρώ. Rafale C seat 1:48

Εσωτερικό

Γιά το cockpit η Eduard κάνει πολύ καλά προιόντα. Αυτή η πλακέτα αξίζει τα 8 ευρώ. Rafale C interior 1:48

Η Eduard έχει και αυτή την πλακέτα που έχω ήδη χρησιμοποιήσει αλλά την βρίσκω ακριβή γιά το αποτέλεσμα. Rafale C exterior 1:48

Κινητήρες

Rafale C exaust

Εδώ έχετε πολύ δουλειά και το πλαστικό δεν σας βοηθάει καθόλου. Η το πάτε με το χέρι και υπομονή ή χρησιμοποιείται την έτοιμη χαλκομανία της Syhart decals.

Σκάλα

Η Revell δεν δίνει σκάλα!!! Δεν είναι περίεργο γιατί, όπως σας είπα, πήραν το Rafale M γιά να κάνουν το C. Στο Rafale M, η σκάλα είναι πτυσσόμενη μέσα στο αεροσκάφος ενώ στο C είναι εξωτερική. Οπότε ψάχνουμε καμιά παλιά σκάλα από Mirage η F16. Δεν έχω άλλη λύση να προτείνω.

Τι χρώματα γιά το ελληνικό Rafale;

Rafale derive

Το 2015 έκανα μια έκδοση "what/if Greek Rafale" με παραλαγή "Aegean Ghost". Ετσι γιά να περάσει η ώρα μου χωρίς να μπορούσα να φανταστώ ότι μία μέρα το όνειρο μου θα γινόνταν πραγματικότητα! Δείτε το εδώ και εδώ

Ας αφήσουμε όμως το φολκλόρ γιά να σας δώσω μερικές βασικές πληροφορίες.

Γύρω στο 2015 έφαγα πολύ ξύλο από τα γαλλικά site όταν μίλησα γιά τα χρώματα των ελληνικών Mirage. (το άρθρο μου εδώ Colors for a Greek Mirage 2000 plastic model ). Πήγα μέχρι την Τανάγρα και κόλλησα τα πλαστικά πάνω σε αληθινό Mirage, αλλά με τίποτα δεν μπορούσαν να καταλάβουν ότι εμείς βγαίνουμε κάθε μέρα και ότι η Τανάγρα είναι κοντά στην θάλασσα. Σας δίνω λοιπόν γενικές γραμμές γιά τα χρώματα, γνωρίζοντας ότι ο καθένας έχει την δική του άποψη.

1. Προσοχή στις φώτο στο Ιντερνέτ. Τα Rafale M είναι πολύ πιό σκούρα από τα C. Ο λόγος; Εχουν μία αντισκουριακή κάλυψη που μαζέυει βρώμα.

2. Κατά την δική μου άποψη θα έχουμε ίδια χρώματα με τα γαλλικά C. Μην ξεχνάτε ότι τα Rafale είναι stealth 4 ++ και ότι η επικάλυψη παίζει μεγάλο ρόλο. Γιά info τα αιγυπτιακά έχουν ίδιο χρώμα με τα γαλλικά. Οπότε τα aegean camo, πάλι κατά την ταπεινή μου γνώμη, ούτε γιά αστείο.

3.Ολα τα γαλλικά site θεωρουν ότι παίζουμε με Gunze 306, 307 και 417. Σας αφήνω να φιάξετε το μείγμα που σας φαίνετε σωστό. Προσωπικά δεν ξέρω ακόμα, πώς θα συμεριφερθούν στον ελληνικό ήλιο και θάλασσα. Πάντος, αν κρίνω από τα αιγυπτιακά μάλλον πολύ ανοιχτό γκρι τα βλέπω.

Rafale C bandes anti derapage

4. Μην ξεχάσετε την λεπτομέρια με τις αντι-ολισθηκες λωρίδες στην άτρακτο μροστά! Δεν την γράφουν τα manual. Αν αγοράσετε Syhart decals έχετε ότι πρέπει γιά να τις κάνετε τέλειες.

Rafale C patine Rafale C sale en dessous

5. Γιά την πατίνα, 2 φώτο που δεν είναι δικές μου. Απλά γιά όσους τις χρειάζονται. Επαναλαμβάνω ότι δεν ξέρουμε ακόμα πώς θα συμπεριφερθούν τα ελληνικά.

Χαλκομανίες

Δεν ξέρουμε ακόμα εθνόσημο, serial number κτλ. Νομίζω ότι με τα Icarus decals που όλοι γνωρίζετε, είμαστε καλυμένοι.

Γιά το αεροσκάφος και τα όπλα του, πρέπει να αγοράσετε τα Syhart decals. Eίναι τοπ και τα συνειστώ. Πρόκειται για την πλακέτα Syhart 915 που θα βρείται εδώ. Τιμή 16 ευρώ.

Τι οπλισμός ;

Δυστυχώς εδώ έχουμε πολλά κακά νέα.

Οι καινοτομίες γιά τον οπλισμό με την version F3R είναι βασικά 3 : Meteor, Exocet και POD Talios. Το κουτί δεν έχει τίποτα από αυτά.

-- Γιά Meteor ψάχνουμε κανένα φίλο που έχει φιάξει Eurofighter της Revell και τον παρακαλούμε να μας δώσει τους Meteor του κουτιού. Αλλη λύση δεν υπάρχει.

-- Tον Exocet τον αγοράζουμε και φιάχνουμε τον πυλώνα. Σας έχω πολύ καλές φώτο εδώ.

Μέχρι σήμερα, μόνο το κεντρικό σημείο κάτω από την άτρακτο ενός Rafale M μπορεί να φιλοξενήσει τον πύραυλο. Πράγματι, η μεταφορά πυραύλων στα σημεία πτέρυγας 2 θα δημιουργούσε μια ασύμμετρη διαμόρφωση κατά τη στιγμή της προσγείωσης σε περίπτωση πυροδότησης ενός μόνο πυραύλου. Εχω ρωτήσει μηχανικο οπλικών σε Rafale C: Που μπαίνουν οι Exocet; H απάντηση ήταν καθαρή: Η Γαλλική αεροπορία δεν έχει Exocet, μόνο το ναυτικό άρα τα Μ. H Γαλλία μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει καμία ανακοίνωση γιά Exocet με Rafale C!

Κακό νέο λοιπόν γιατί θα θέλαμε πολύ να βάζαμε 2 κάτω από τα φτερά, αλλά είναι λάθος. Μεταξύ μας μιά χαρά είναι κάτω από τα φτερά των Mirage.

-- POD Talios. Φέτος αντικατάστησε το POD Damocles. Δεν είδα κάπου αν θα έχουμε POD και πιό. Αν είναι το Talios κακό νέο: δεν υπάρχει πουθενά. Μία η λύση: αγοράζουμε έναν Damocles και τον μετατρέπουμε όσο μπορούμε.

Ετοιμάζω μία καινούργια μακέττα. Δεν νομίζω ότι αγοράζουμε Rafale γιά το Αιγαίο. Χωρίς να είμαι τυφλός Ελληνάρας, θεωρώ ότι με τα Mirage και F16 έχουμε τον έλεγχο. Με τα upgrated Viper δε, είμαστε μιά χαρά. Τα Rafale τα αγοράσαμε γιά "deep penetration mission". Με απλά λόγια; Γιά βομβαρδισμούς. Να λοιπόν το Rafale C που θα φιάξω Rafale C greek version