Politics

Οι ξένοι πολιτικοί ( & ιδίως οι γάλλοι ) βρίζουν την Ελλάδα;

Είμαι ελληνογάλλος και μου κάνει εντύπωση που στην Ελλάδα κυριαρχεί η άποψη ότι οι ξένοι “βρίζουν την Ελλάδα”. Βέβαια αυτή είναι μια κλασική τοποθέτηση του έλληνα πως “για όλα φταίνε οι ξένοι”. Σκέφτηκα λοιπόν: είναι όντως “ξένοι” οι ευρωπαίοι πολιτικοί; Την ξέρουν την Ελλάδα και τους Έλληνες; Γιατί λένε ότι είμαστε “κλέφτες” και “τεμπέληδες”;

Έίναι όντως “ξένοι” οι ευρωπαίοι πολιτικοί;

Θα μιλήσω μόνο για τους γάλλους πολιτικούς, καθώς ζω εδώ και 38 χρόνια στη Γαλλία.

Δυστυχώς ( ή ευτυχώς ) η Ελλάδα για τους γάλλους πολιτικούς δεν είναι Βουλγαρία ή Αυστρία. Την Ελλάδα την αγαπάνε και είναι για αυτούς ένα μέρος που έρχονται για “οξυγόνο”. Για παράδειγμα:

Όλοι γνωρίζουν τις ελληνικές ρίζες του Nicolas Sarkozy. Δεν αξίζει καν να σας κουράσω για να αποδείξω την αγάπη του και  το ενδιαφέρον του για την Ελλάδα.

Ένας άλλος μεγάλος φιλέλληνας ήταν ο Giscard d’Estaing (αυτός που μας έβαλε στην Ε.Ε. από την πίσω πόρτα). Γνωρίζετε πως όταν έχασε τις εκλογές για να ξαναγίνει Πρόεδρος της Γαλλίας, κλείστηκε σε ορθόδοξο μοναστήρι στο Άγιον Όρος για 3 μήνες, ώστε να ξεχάσει και να ηρεμήσει ψυχολογικά;

Γνωρίζετε πως ο François Hollande μόλις τον διώξανε από την Προεδρία του Partie Socialiste το 2008, ήρθε να κάνει τον “γύρο της Ελλάδας” με Βέσπα (Ναι με Βέσπα!) μαζί με την “Πρώτη Γκόμενα” ( Τhe « First Girlfriend » όπως αποκαλούν την σύντροφό του);

Νομίζω ότι αυτά τα παραδείγματα αρκούν και αποδεικνύουν την γνώση της ελληνικής πραγματικότητας από τους γάλλους πολιτικούς.

Γιατί λένε ότι είμαστε “κλέφτες”;

Ένα βράδυ σε κανάλι της γαλλικής τηλεόρασης, σε ένα στρογγυλό τραπέζι διάφοροι έλληνες της Γαλλίας προσπαθούσαν να εξηγήσουν στους γάλλους ότι δεν είμαστε “κλέφτες”. Μετά από 10 λεπτά εξηγήσεων, ο παρουσιαστής ρώτησε τους γάλλους δημοσιογράφους αν έχουν ταξιδέψει στην Ελλάδα. Και οι τέσσερις απάντησαν “Ναι”. Μετά τους είπε: “Εγώ πάω εδώ και 10 χρόνια στη Πάρο. Πάντα πληρώνω μετρητά και δεν μου έχουν δώσει ποτέ απόδειξη! Σε εσάς;” Όλοι απάντησαν ότι κανείς τους δεν ήξερε το “χρώμα” της ελληνικής απόδειξης…

Δυστυχώς λοιπόν, οι γάλλοι γνωρίζουν την Ελλάδα. Για την γαλλική νοοτροπία το να μην κόβει κανείς απόδειξη είναι κλοπή! Έτσι έχουν μάθει. Απλά πρέπει να καταλάβετε ότι η λέξη “κλοπή” δεν έχει την ήδη έννοια στην Ελλάδα και την Γαλλία.

Γιατί λένε ότι είμαστε “τεμπέληδες”;

Η γειτονιά μου στην Ελλάδα είναι το Μοσχάτο στον Πειραιά. Στον κεντρικό δρόμο (Μεταμορφώσεως) υπάρχουν οκτώ μαγαζιά που πουλάνε παπούτσια! Μόνο στον κεντρικό δρόμο οκτώ! Όπως είναι φυσικό ο μαγαζάτορας δεν έχει κόσμο ( ακόμα και πριν από την κρίση ). Ανοίγει το μαγαζί το πρωί και το κλείνει το βράδυ. Όταν περνάς απ’ έξω τον βλέπεις να πίνει καφέ, να μιλάει στο τηλέφωνο, να είναι στο facebook, να μιλάει στο πλαϊνό μαγαζί και να περιμένει τον “ένα” πελάτη την ημέρα.

Για τους έλληνες αυτός ο άνθρωπος δουλεύει! Για τους γάλλους “όχι” (στην Γαλλία ένα τέτοιο μαγαζί δεν θα υπήρχε καν!). Στην Γαλλία η λέξη “δουλειά” ή “εργασία” έχει σχέση με την παραγωγικότητα και το τι προσφέρεις. Ακόμα ένα σημείο όπου υπάρχει διαφορά στην νοοτροπία!

Ελπίζω να σας απέδειξα ότι οι ξένοι ξέρουν την Ελλάδα πάρα πολύ καλά γιατί έρχονται συχνά. Μάθετε επίσης και εσείς να τους γνωρίζετε πριν πείτε το κλασικό “δεν φταίμε εμείς, φταίνε οι ξένοι”…